PERNAHKAH anda mengalami gatal-gatal dan bengkak pada bibir selepas makan? Ini adalah simptom-simptom alahan kepada makanan.
Boleh dikatakan kebanyakan orang pernah mengalami alergi makanan sehingga mereka terpaksa mengelak daripada daripada mengambil makanan yang mencetuskan alahan itu.
Walaupun pada pandangan umum ia hanyalah sakit ringan, tetapi sebenarnya alahan makanan boleh menyebabkan maut jika tidak dirawat dengan segera.
Apakah alahan makanan?
Menurut healthline, alergi makanan ialah keadaan di mana makanan tertentu mencetuskan tindak balas imun yang tidak normal.
Ia disebabkan oleh sistem imun anda tersalah mengenal pasti beberapa protein dalam makanan sebagai berbahaya.
Badan anda kemudian melancarkan pelbagai langkah perlindungan termasuk membebaskan bahan kimia seperti histamin yang menyebabkan keradangan.
Ada yang mengalami gejala ringan dan ada juga yang mengalami gejala teruk (mengancam nyawa) iaitu dikenali sebagai anafilaksis.
ARTIKEL BERKAITAN: Gluten bukan makanan ‘jahat’, ini sebabnya
Alahan makanan menjejaskan kira-kira lapan peratus kanak-kanak di bawah umur lima tahun dan orang dewasa sebanyak empat peratus.
Walaupun tiada penawar, sesetengah kanak-kanak boleh mengatasi alahan makanan apabila usia meningkat.
Alahan makanan terkadang mengeliru dengan intoleransi makanan kerana simptomnya yang hampir sama. Namun, intoleransi makanan adalah keadaan yang kurang serius dan tidak melibatkan sistem imun.
Jenis-jenis alahan makanan
Alahan makanan sebenar boleh dibahagikan kepada dua jenis:
- Pengantaraan imunoglobulin E (IgE)
Sistem imun badan anda membuat antibodi IgE yang bertindak balas dengan makanan tertentu.
Antibodi ialah sejenis protein darah yang digunakan oleh sistem imun untuk mengenali dan melawan jangkitan.
Tindak balas alahan yang dimediasi IgE biasanya berlaku dalam masa beberapa jam selepas makan makanan pencetus alahan dan boleh merangkumi gejala ringan hingga teruk, termasuk anafilaksis.
- Pengantara bukan IgE
Dalam alahan makanan bukan IgE, sistem imun anda tidak membuat antibodi IgE, tetapi bahagian lain sistem imun terlibat dalam meningkatkan tindak balas terhadap ancaman yang dirasakan.
Tindak balas alahan bukan pengantara IgE selalunya melibatkan simptom kulit atau pencernaan atau gabungan simptom tersebut, termasuk muntah dan cirit-birit serta boleh berlaku sehingga tiga hari selepas memakan alergen makanan.
ARTIKEL BERKAITAN: 9 makanan merangsang kecerdasan otak, mudah disediakan
Simptom-simptom alahan makanan
Mayoclinic menjelaskan, gejala alahan makanan biasanya berkembang dalam beberapa minit hingga dua jam selepas makan makanan yang mencetuskan alergi. Ini termasuklah:
- Kebas atau gatal-gatal di dalam mulut
- Gatal-gatal atau ekzema
- Bengkak pada bibir, muka, lidah dan tekak atau bahagian badan yang lain
- Semput, hidung tersumbat atau kesukaran bernafas
- Sakit perut, cirit-birit, loya atau muntah
- Pening atau pengsan
Anafilaksis
Bagi sesetengah orang, alahan makanan boleh mencetuskan tindak balas alergi teruk yang dipanggil anafilaksis. Ini boleh menyebabkan tanda dan gejala yang mengancam nyawa, termasuklah:
- Penyempitan dan pengetatan saluran pernafasan
- Tekak bengkak atau rasa ketulan di kerongkong yang menyebabkan sukar untuk bernafas
- Kejutan dengan penurunan tekanan darah yang teruk
- Nadi laju
- Pening atau pengsan
Rawatan kecemasan adalah penting untuk anafilaksis. Tanpa rawatan, anafilaksis boleh menyebabkan koma atau kematian.- RELEVAN