NANAS mengandungi banyak nutrien dan khasiatnya. Buah ini kaya dengan kandungan Vitamin C, mangan (sejenis mineral) dan enzim untuk membantu pencernaan. Pengambilan nanas juga boleh meningkatkan imuniti dan mengurangkan risiko kanser.
Namun begitu, selepas memakan nanas, pernahkah anda mengalami sensasi aneh di belakang tekak atau rasa gatal-gatal pada lidah?
Perkara ini berlaku disebabkan oleh kompleks enzim yang dipanggil bromelain. Bromelain ialah protease iaitu sejenis enzim yang menguraikan protein menjadi blok binaannya yang dikenali sebagai asid amino.
Salah satu fungsi lain yang menjadi keunikan nanas juga ialah ia boleh digunakan untuk melembutkan daging.
Perasaan kurang selesa di bahagian tekak dan kegatalan pada lidah boleh menjadi menjengkelkan jika makan nanas dalam jumlah yang tinggi.
Walau bagaimanapun, enzim bromelain ini sangat bagus untuk melawan keradangan dan mempercepatkan tempoh pemulihan selepas pembedahan.
Bagaimanakah pengambilan bromelain menyebabkan kegatalan pada lidah?
Perkara ini berlaku apabila bromelain bertindak balas melarutkan lendir pelindung yang berada di keseluruhan permukaan lidah dan lelangit. Kegatalan itu menandakan badan anda mula menjana semula mana-mana sel yang rosak, menghalang sebarang kehilangan sel yang kekal.
Jangan risau, perasaan itu adalah perkara yang biasa berlaku dan bukan kerana anda mempunyai alergi terhadap nanas.
Jika ini adalah satu-satunya kesan sampingan aneh yang dirasakan selepas makan nanas, anda tidak perlu panik. Anda juga mungkin tidak perlu menghapuskan nanas sepenuhnya daripada diet anda.
Tetapi sekiranya doktor memberitahu bahawa anda mempunyai alergi terhadap nanas atau menggunakan ubat pencair darah, anda mungkin perlu mengelakkan nanas kerana ia boleh menyebabkan reaksi alahan dan meningkatkan paras gula dalam darah.
Apakah ada cara untuk mengurangkan rasa kegatalan pada lidah dan ketidakselesaan pada tekak apabila memakan nanas?
Sebenarnya, ada. Langkah pertama yang anda perlu lakukan sebelum makan nanas ialah memastikan nanas yang dibeli sudah masak sepenuhnya.
Selain itu, terdapat juga satu helah yang dikongsikan di internet yang boleh anda cuba iaitu rendam nanas yang telah dikupas dalam air garam untuk mengurangkan kerengsaannya.
Penjelasan kepada kaedah ini ialah apabila nanas direndam dalam air garam, ia akan membantu melarutkan sebahagian daripada keasidan itu dan menjadikan bromelain kurang berkesan.
Namun begitu, ini bukan penyelesaian yang terbukti dari sudut saintifik. Ada yang mengatakan ia berkesan dan ada juga yang memberitahu ia tidak berkesan. Jangan lupa membilas nanas dengan air biasa semula untuk mengelakkan rasa masin daripada garam.
Jika lidah masih terasa gatal-gatal, mungkin anda boleh cuba untuk memasak nanas dalam pelbagai cara. Sama ada memanggang atau mencelur nanas seketika dalam air panas. Kaedah ini juga mampu untuk mengeluarkan atau mengurangkan kereaktifan enzim tersebut.
Di samping itu, anda juga boleh memadankan buah nanas dengan produk tenusu seperti yogurt, ais krim atau crème fraîche.
Bukan sahaja anda boleh menikmati nanas dengan cara yang lebih enak, tetapi ia juga akan memberi protein lain kepada bromelain untuk dihadam dan membantu meneutralkan para pH dalam nanas. – RELEVAN