KETIKA menghadapi ‘peperangan’ pandemik Covid-19 ini, kita sering mendengar pelbagai petua pemakanan yang perlu diambil oleh mereka yang dijangkiti wabak tersebut agar segera sembuh.
Menurut Pakar Diet dan pengarang buku kesihatan, Toby Amidor, walaupun tiada bukti saintifik yang menunjukkan kaitan makanan tertentu untuk meningkatkan sistem imun, tetapi sesetengah makanan dan lebih khusus lagi nutrien yang terkandung di dalamnya dapat membantu badan melancarkan tindak balas kepada ‘penceroboh’.
“Vitamin D secara khusus ialah komponen utama untuk membantu kesehatan imun begitu juga C, B6 dan E.
“Makronutrien tertentu seperti serat dan protein telah dikaitkan dengan imuniti yang lebih kuat, juga disokong oleh bukti daripada kajian yang diterbitkan dalam jurnal Eropah Allergy dan kajian 2017 yang diterbitkan dalam Current Protein & Peptide Science),” katanya
Selain itu, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cell, pengambilan makanan yang diperam membawa kepada lebih banyak kepelbagaian microbiome yang boleh memberi kesan kepada tindak balas imun.
Walau bagaimanapun, kebanyakan penyelidikan mengenai diet dan imuniti bergantung kepada tabiat pemakanan yang ditetapkan sebelum mengalami penyakit.
Dalam erti kata lain, sistem imun anda tidak boleh mencapai status kuasa dalam sekelip mata.
ARTIKEL BERKAITAN: Subvarian baharu Covid-19 lebih mudah merebak, mampu elak perlindungan vaksin – Relevan
Sehubungan itu, berikut jenis-jenis makanan yang perlu diambil oleh pesakit Covid-19 bagi meningkatkan sistem imun badan seperti dikongsikan di Health.
Buah dan sayur-sayuran
Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran adalah cara terbaik untuk membina kesihatan secara umum dan meningkatkan imunisasi badan.
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang menyokong sistem imum ialah yang mengandungi vitamin A, C, D, dan zink, antaranya seperti berikut:
- Buah-buahan sitrus
- Tomato
- Beri
- Kiwi
- Lobak merah
- Ubi keledek
- Brokoli
- Lada benggala
- Cendawan
Jika tekak sakit atau gatal, buah-buahan dan sayuran segar tidak boleh di makan dengan mudah, cubalah dicampur dalam smoothie atau masak sup.
Bijiran penuh
Serat prebiotik dalam bijirin penuh menyediakan “makanan” untuk bakteria sihat berkembang dalam sistem pencernaan.
Menurut kajian 2020 yang diterbitkan dalam Penyelidikan Sel, Microbiome yang berkembang pesat dikaitkan dengan sistem imun yang berfungsi lebih baik.
Ia kemungkinan besar kerana bakteria bermanfaat dalam saluran penghadaman mengurangkan keradangan dengan menghalang bakteria berbahaya daripada berkembang, menurut satu kajian diterbitkan dalam Nature Reviews Immunology pada 2016.
Cuba oatmeal dan barli. Kedua-duanya mengandungi serat yang dipanggil beta-glucan yang terkenal dengan sifat anti-radangnya.
Memandangkan kedua-duanya mempunyai tekstur yang licin secara semula jadi, ia tidak sepatutnya memburukkan lagi tekak yang gatal.
Bijirin berserat tinggi yang lain termasuklah quinoa, pasta gandum, roti gandum dan beras perang.
ARTIKEL BERKAITAN: Parosmia: Bagaimana bau makanan normal boleh jadi busuk dan menjijikkan – Relevan
Protein
Daripada tiga makronutrien, protein, lemak, dan karbohidrat. Protein terkenal dengan keupayaannya untuk membina otot dan membaiki tisu.
Ia juga berfungsi sebagai tulang belakang semua sel anda, termasuk sel imun.
“Daging lembu membantu imuniti kerana ia mempunyai zink mineral yang terlibat dalam banyak aktiviti metabolik dalam badan anda, termasuklah pengeluaran protein dan penyembuhan luka.
“Kambing dan ayam juga mengandungi jumlah yang besar protein dan zink,” jelas Amidor.
Di samping itu, tumbuhan juga mempunyai tinggi protein, termasuklah kekacang dan tauhu (semuanya adalah sumber serat yang baik).
Pun begitu, elakkan makanan tersebut sekiranya anda mengalami cirit-birit kerana ia akan memburukkan lagi keadaan.
Tenusu
“Yogurt adalah salah satu makanan utama saya untuk meningkatkan imuniti kerana ia mengandungi kultur hidup dan aktif yang bertindak sebagai probiotik.
“Beberapa strain probiotik telah dikaitkan dengan peningkatan imuniti dan sistem pencernaan yang sihat,” jelas Amidor
Tetapi jika yogurt bukan pilihan anda, susu juga boleh membantu menyokong sistem imun yang sihat.
Satu cawan susu membekalkan 13 nutrien penting, termasuk vitamin A dan D, protein, selenium dan zink yang mana semuanya penting untuk fungsi imun yang normal.
Minuman
Sekiranya ketika dijangkiti Covid-19, anda mengalami demam dan cirit-birit, ia akan menyebabkan mudah mengalami dehidrasi.
Apabila anda sakit, dehidrasi boleh memburukkan lagi gejala seperti keletihan dan sakit kepala. Oleh itu, pastikan anda menyimpan botol air dan minum dengan kerap.
Pilihan lain untuk mereka yang tidak suka rasa air kosong ialah anda boleh minum air yang dipertingkatkan dengan elektrolit atau serbuk elektrolit pada air.
Teh hangat dengan sedikit madu sentiasa bagus untuk melegakan batuk dan sakit tekak.
Anda juga boleh mencuba sup suam jika lebih suka sesuatu yang tidak manis, tetapi mengandungi banyak nutrient.
Makanan yang perlu dielakkan
Secara umum, makanan yang diproses dan tinggi gula seperti makanan segera, makanan bergoreng, soda dan manisan menggalakkan keradangan dalam badan.
Ia menjadikannya lebih sukar untuk sistem badan anda melawan penyakit.
Oleh itu, elakkan daripada makanan dalam kategori ini dan sebaliknya pilih makanan yang melawan keradangan.
“Mengambil terlalu banyak alkohol juga boleh menjejaskan sistem imun anda, ia menyebabkan sistem badan anda sukar melawan ‘penceroboh’.
“Selain itu, alkohol juga boleh mencetuskan keradangan dalam usus dan memberi kesan negatif kepada bakteria baik yang tinggal di sana yang membantu mengekalkan sistem imun anda sihat,” tutur Amidor lagi.- RELEVAN