JADUAL kerja yang padat setiap hari menyebabkan kebanyakan kita memilih jalan paling pantas untuk menyediakan hidangan dan cara paling popular ialah memanaskan semula makanan dalam ketuhar gelombang mikro.
Tahukah anda, sesetengah makanan tidak boleh dipanaskan semula dan boleh bertukar menjadi menjadi racun?
Apa yang mengejutkan, makanan ini selalunya menjadi bahan yang kita sediakan dan makan setiap hari.
Sehubungan itu, berikut Relevan kongsikan 6 jenis makanan yang tidak boleh dipanaskan semula.
- Ayam
Ayam kaya dengan sumber protein tetapi memanaskan semula akan menyebabkan perubahan dalam komposisi protein.
Ia juga akan menyebabkan anda mengalami masalah pencernaan. Ini kerana makanan yang kaya dengan protein menjadi terurai apabila dimasak.
Oleh itu, jika ia sentiasa dipanaskan, sifat pemecahan ini boleh menyebabkan ayam sukar dihadam.
ARTIKEL BERKAITAN: 7 makanan ini buat perut lebih kenyang, bantu kuruskan badan
Bagi mengelakkan pembaziran, anda boleh menggunakan sisa ayam itu untuk dimasukkan ke dalam salad atau sandwich.
Anda juga boleh masak semula ayam di atas dapur dengan api yang sangat perlahan.
- Kentang
Kentang sering dijadikan hidangan wajib setiap hari, ia adalah makanan berkanji yang kaya dengan manfaat kesihatan. Tetapi jika dipanaskan semula ia akan menggalakkan pertumbuhan botulisme iaitu bakteria yang jarang ditemui.
Bakteria ini tidak boleh dibunuh dengan memanaskan semula dalam ketuhar gelombang mikro. Ia sebaliknya boleh menyebabkan keracunan makanan.
Cara terbaik ialah memasak semula dalam kuali di atas dapur.
- Bayam
Makanan kegemaran Popeye ini sangat berkhasiat tetapi anda mesti mengelak daripada memanaskannya semula.
Bayam mengandungi banyak nitrat yang bertukar kepada nitrit apabila dipanaskan semula. Nitrit bersifat karsinogenik.
Cara yang terbaik ialah anda boleh makan bayam itu selepas mengukusnya atau hanya menyejukkannya dengan cepat dan mengekalkannya di bawah lima darjah Celsius untuk mengelakkan penghasilan nitrit.
- Ubi bit
Ubi bit (Beetroot) sama seperti bayam yang kaya dengan nitrat. Memanaskannya semula akan menukarkan nitrat kepada nitrit yang karsinogenik kepada badan dan juga boleh menyebabkan anda sakit perut.
- Telur
Makanan ruji sarapan pagi ini juga tidak boleh dipanaskan semula. Memanaskan semula telur rebus atau hancur perlu dielakkan.
Anda tidak sepatutnya memanaskannya semula kerana protein dalam telur akan musnahkan apabila ia terdedah kepada haba berulang kali.
ARTIKEL BERKAITAN: Awas! 4 makanan ini punca pening kepala
Selain itu, ia juga boleh menjadi toksik dan tidak sesuai untuk dimakan setelah dimasak.
Bagi mengelakkan pembaziran, masukkan lebihan telur itu ke dalam salad.
- Minyak masak
Anda juga tidak sepatutnya memanaskannya semula minyak masak berulang kali kerana ia berkemungkinan akan mengeluarkan asap toksik dan radikal bebas yang berbahaya.
Maka, cara terbaik adalah membuang minyak tersebut dan gunakan minyak baharu untuk memasak hidangan seterusnya.- RELEVAN