INFLASI Malaysia pada Februari lalu meningkat 1.8 peratus kepada 132.1 mata indeks berbanding 129.8 pada bulan sama tahun sebelumnya.
Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr. Mohd. Uzir Mahidin berkata, peningkatan tersebut didorong pertumbuhan kumpulan perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain (2.7 peratus); rekreasi, sukan dan kebudayaan (1.6 peratus) serta pengangkutan (1.2 peratus).
Kumpulan utama lain pula merekodkan peningkatan lebih perlahan, iaitu restoran dan perkhidmatan penginapan (2.9 peratus); kesihatan (2.2 peratus); makanan dan minuman (1.9 peratus) serta pendidikan (1.5 peratus).
“Peningkatan 2.7 peratus bagi perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain disumbangkan oleh subkumpulan utama bekalan air dan pelbagai perkhidmatan berkaitan dengan rumah kediaman pada 19.7 peratus.
“Ini berikutan pelaksanaan pelarasan tarif air mengikut Mekanisme Penetapan Tarif (TSM) bagi kategori pengguna domestik di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan yang berkuat kuasa pada 1 Februari.
“Peningkatan inflasi pengangkutan disumbangkan subkumpulan utama pengurusan peralatan pengangkutan persendirian yang meningkat 1.3 peratus dan perkhidmatan pengangkutan awam sebanyak 1.7 peratus,” katanya dalam kenyataan pada 25 Mac.
Jelas Mohd. Uzir, kumpulan makanan dan minuman yang menyumbang 29.8 peratus daripada keseluruhan wajaran Indeks Harga Pengguna (IHP) mencatatkan peningkatan lebih rendah, iaitu 1.9 peratus.
Kata beliau, subkumpulan utama makanan di rumah meningkat 0.5 peratus manakala subkumpulan utama makanan di luar rumah meningkat kepada 3.5 peratus berbanding 3.1 peratus pada Januari.
“Inflasi bagi kelas perbelanjaan daging meningkat perlahan kepada 0.5 peratus pada Februari. Bagi perbandingan bulanan, kelas perbelanjaan ini mencatatkan penurunan negatif 0.3 peratus.
“Daging ayam segar yang merupakan komponen terbesar merangkumi 32.6 peratus dalam kelas perbelanjaan daging mencatatkan penurunan kepada -0.7 peratus berbanding 0.8 peratus pada Januari.
“Purata harga ayam standard Malaysia ialah RM10.29 sekilogram berbanding RM10.33 sekilogram pada Februari 2023 dan Januari 2024,” katanya.
Untuk inflasi di peringkat negeri, kebanyakan negeri merekodkan peningkatan di bawah paras inflasi nasional 1.8 peratus.
Walau bagaimanapun, menurut Mohd. Uzir, lima negeri merekodkan peningkatan melebihi paras inflasi nasional, iaitu Pulau Pinang (2.7 peratus), Pahang (2.4 peratus), Selangor (2.1 peratus), Perlis (2.0 peratus) dan Sarawak (1.9 peratus).
“Kesemua negeri mencatatkan peningkatan inflasi makanan dan minuman.
“Peningkatan tertinggi dicatatkan Wilayah Persekutuan Putrajaya (3.2 peratus), diikuti Selangor (3 peratus), Pulau Pinang (2.5 peratus), Wilayah Persekutuan Labuan (2.3 peratus), Sarawak (2.2 peratus), Perlis (2.2 peratus) dan Pahang (2.1 peratus).
“Bagi perbandingan dengan negara-negara terpilih, inflasi di Malaysia adalah lebih rendah berbanding Vietnam (4.0 peratus), Filipina (3.4 peratus), Amerika Syarikat (3.2 peratus), Republik Korea (3.1 peratus) dan Indonesia (2.8 peratus).
“Namun, kadar tersebut lebih tinggi berbanding China (0.7 peratus) dan Thailand (-0.8 peratus). – RELEVAN