BARU-BARU ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menegur seorang peniaga yang tular menggunakan sarung tangan berwarna kuning ketika menyediakan makanan.
Ini berikutan tidak semua sarung tangan boleh digunakan untuk menyediakan makanan. Ada sesetengah sarung tangan mengandungi serbuk putih dan bahan kimia.
Oleh itu, jika digunakan sembarangan akan menyebabkan masalah kesihatan seperti keracunan makanan, cirit-birit, muntah, kembung perut, sakit perut dan pencemaran silang (cross contamination).
Menerusi ciapan di platform X, KKM memaklumkan bahawa penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan.
“Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran.
“Bagi mengelakkan pencemaran silang, sarung tangan hendaklah dipakai untuk sekali guna sahaja,” jelas KKM.
Tambah KKM lagi, pihaknya ada menawarkan Pensijilan Gred Makanan (Food Grade) untuk bahan bersentuhan makanan termasuk sarung tangan dan pihak industri boleh memaparkan logo pensijilan tersebut pada produk yang dipersijilkan.
Berikut Relevan kongsikan jenis sarung tangan selamat dan sesuai digunakan untuk tujuan penyediaan makanan.
- Sarung tangan nitril
Sarung tangan daripada getah nitril ini memberikan ketahanan unggul terhadap bahan kimia dan minyak. Ia juga bebas serbuk putih dan menjadikannya selamat digunakan untuk tujuan penyediaan makanan.
Oleh kerana ia fleksibel dan tahan lasak, menjadikan sarung tangan ini sesuai untuk penyediaan makanan, memasak dan membersih.
Selain itu, ia juga selesa dipakai dan peka dengan sentuhan menjadikannya selesa dipakai untuk tempoh yang lama.
- Sarung tangan vinil
Sarung tangan vinil (vinyl) ialah alternatif kos efektif kepada sarung tangan nitril atau lateks dengan harga yang berpatutan. Vinyl juga tahan lasak dan tahan koyak.
Oleh itu, ia sangat sesuai digunakan untuk penyediaan makanan, memasak dan kebersihan.
- Sarung Tangan Poli
Sarung tangan poli diperbuat daripada plastik polietilena (polyethylene), bahan yang lebih nipis berbanding dengan nitril, vinil dan lateks. Ia menjadikan sarung tangan poli lebih sesuai untuk tugasan ringan.
Gunakan sarung tangan polietilena untuk tugas penyediaan makanan apabila sarung tangan perlu ditukar dengan kerap. Sarung tangan poli selamat untuk penyediaan makanan dan bebas serbuk putih.
Penggunaan sarung tangan poli hanya untuk penyediaan makanan sahaja.
- Sarung tangan hibrid
Sarung tangan hibrid dibuat dengan menggunakan bahan vinil dan nitril. Kebaikan gabungan kedua-dua bahan ini ialah sarung tangan dengan ketahanan nitril pada harga yang lebih berpatutan.
Sarung tangan nitril sangat popular, tetapi harganya sangat mahal. Sehubungan itu, sarung tangan hibrid menjadi alternatif yang hebat kerana anda mendapat kebaikan daripada kedua-dua bahan itu.
- Sarung tangan CPE
CPE ialah sejenis polietilena dengan ketahanan yang dipertingkatkan. Sarung tangan yang dibuat dengan CPE mempunyai semua faedah yang sama seperti sarung tangan poli dengan lebih fleksibiliti dan kekuatan. Ia ringan dan mudah dikeluarkan dari tangan sebaik sahaja menyelesaikan tugasan.
Sama seperti sarung tangan poli pakai buang, sarung tangan CPE adalah yang terbaik untuk tugas ringan seperti kerja penyediaan dan pengendalian makanan.
- Sarung tangan TPE
TPE bermaksud elastomer termoplastik, bahan yang menghasilkan sarung tangan sekali guna ini licin dan fleksibel. Sarung tangan yang dibuat dengan TPE adalah ringan dan selesa seperti sarung tangan poli tetapi memberikan keanjalan yang serupa dengan sarung tangan vinil.
Tidak seperti sarung tangan poli biasa, sarung tangan TPE juga boleh digunakan untuk tugas pembersihan ringan.- RELEVAN