MENURUT Yayasan Penyelidikan Migrain, makanan yang mencetuskan migrain hanya boleh terjadi apabila digabungkan dengan pencetus lain dan sesetengah keadaan itu hanya memberi kesan kepada segelintir individu sahaja.
Walaupun begitu, terdapat beberapa makanan yang mencetuskan migrain hampir kepada semua orang seperti dikongsikan oleh healthline.
Jom sama-sama kita kenal pasti jenis-jenis makanan yang boleh mencetuskan migrain bagi mencegah sakit kepala berulang.
- Kafein
Terlalu banyak kafein boleh menyebabkan migrain atau sakit kepala.
Tetapi menurut Yayasan Migrain Amerika, kafein sebenarnya boleh membantu menghentikan serangan migrain yang akan datang.
Ia juga boleh menawarkan kelegaan sakit kepala dengan pengambilan kafein sekali-sekala.
Makanan dan minuman yang mengandungi kafein termasuklah kopi, teh dan coklat.
- Pemanis tiruan
Banyak makanan yang diproses mengandungi pemanis tiruan. Ini adalah alternatif gula yang ditambah dalam makanan dan minuman untuk menambah rasa manis.
Tetapi pemanis ini boleh menyebabkan migrain. Aspartame khususnya dianggap mencetuskan episod migrain.
- Alkohol
Alkohol adalah salah satu produk yang kebiasaannya mencetuskan migrain. Menurut satu kajian, lebih 35% peserta dengan migrain melaporkan bahawa alkohol adalah salah satu pencetus biasa mereka.
Wain merah khususnya dilaporkan sebagai pencetus migrain kepada lebih 77% peserta yang melaporkan alkohol sebagai pencetus.
Alkohol boleh menyebabkan dehidrasi yang merupakan penyumbang penting dalam mengembangkan sakit kepala.
- Coklat
Menurut Yayasan Migrain Amerika, coklat dianggap sebagai pencetus kedua paling biasa untuk serangan migrain selepas alkohol. Mereka mengatakan ia menjejaskan 22% orang yang mengalami migrain.
Coklat mengandungi kafein dan beta-phenylethylamine yang boleh mencetuskan sakit kepala pada sesetengah orang.
- Makanan yang mengandungi MSG
Monosodium glutamate (MSG) ialah garam natrium asid glutamate yang secara semula jadi wujud dalam badan kita.
MSG terdapat dalam makanan tertentu dan berfungsi sebagai bahan tambahan makanan.
Ia dianggap selamat untuk dimakan, tetapi sesetengah penyelidik mengaitkannya dengan serangan migrain.
- Daging yang diawetkan
Daging yang diawet seperti sosej dan ham semuanya mengandungi pengawet yang dipanggil nitrat yang mengekalkan warna dan rasa.
Makanan ini boleh membebaskan nitrik oksida ke dalam darah yang didakwa melebarkan saluran darah di dalam otak.
- Keju lama
Keju lama mengandungi bahan yang dipanggil tyramine. Ia terbentuk apabila penuaan makanan menyebabkan pemecahan protein.
Semakin lama keju, semakin tinggi kandungan tyramine.
Keju yang tinggi tyramine termasuklah feta, keju biru dan parmesan.
- Makanan jeruk dan ditapai
Seperti keju lama, makanan jeruk dan ditapai juga mengandungi jumlah tyramine yang tinggi. Makanan ini termasuk:
- Jeruk
- Kimchi
- Kombucha (yang juga boleh mempunyai kandungan alkohol)
- Jeruk jalapenos
- Makanan sejuk beku
Makanan dan minuman sejuk beku seperti ais krim atau slushies boleh mencetuskan sakit yang teruk dan menikam di kepala.
Anda berkemungkinan besar mengalami sakit kepala yang menjadi serangan migrain jika makan makanan sejuk dengan cepat, selepas bersenam atau apabila terlalu panas.
- Makanan masin
Makanan masin terutamanya makanan masin yang diproses yang mungkin mengandungi bahan pengawet berbahaya boleh mencetuskan migrain pada sesetengah orang.
Pengambilan paras natrium yang tinggi boleh meningkatkan tekanan darah, menyebabkan sakit kepala atau serangan migrain.- RELEVAN