BATU karang bersaiz kecil, keras dan diperbuat daripada bahan buangan dalam air kencing yang belum dikeluarkan sepenuhnya.
Walaupun penyelidik masih mengkaji kaitan antara kopi dan risiko batu karang, kajian terbaharu membuktikan bahawa pengambilan kafein seperti kopi atau teh boleh membantu mencegah pembentukan batu karang.
Apakah kaitan antara kopi dan batu karang?
Secara umumnya, kopi mempunyai sifat diuretik. Ini bermakna kopi boleh menyebabkan anda lebih kerap kencing.
Kebanyakan orang termasuk beberapa pakar kesihatan berpendapat bahawa minum kopi mungkin menyebabkan dehidrasi, sekali gus meningkatkan risiko batu karang. Walau bagaimanapun, hasil penyelidikan mengatakan sebaliknya.
Malah, kajian terbaharu mengenai batu karang menunjukkan bahawa penggunaan kafein sebenarnya boleh mencegah batu karang.
Menurut kajian yang dijalankan oleh Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan pada 2021, kafein, sama ada yang terkandung dalam teh, soda, kopi atau alkohol boleh mengurangkan risiko batu karang.
Pengambilan sekurang-kurangnya satu hingga hampir dua cawan sehari sudah mampu mengurangkan risiko batu karang sehingga 40 peratus.
Hasil kajian yang berlainan pula menjelaskan bahawa individu yang tidak minum apa-apa cecair berkafein mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat batu karang berbanding mereka yang mengambil kafein dalam pemakanan seharian.
Apakah yang menyebabkan batu karang dan siapa yang berisiko?
Batu karang adalah kesan sampingan daripada ketidakupayaan badan untuk membuang bahan buangan melalui air kencing dengan sepenuhnya.
Apabila kandungan mineral yang tertentu dalam air kencing tidak dikeluarkan, ia boleh membentuk kristal. Hablur kecil ini terus mengumpul jenis sisa lain sehingga membentuk batu karang.
Apakah faktor batu karang terbentuk?
- Umur
- Diet yang tinggi dengan protein haiwan, garam atau gula
- Obesiti
- Mempunyai masalah kesihatan seperti hipertensi, diabetes, dan penyakit buah pinggang kronik
- Gaya hidup yang tidak aktif
- Mempunyai sejarah keluarga yang menghidapi batu karang
- Faktor persekitaran seperti suhu tinggi dan tahap kelembapan
- Ubat-ubatan tertentu seperti Acetazolamide atau Warfarin
- Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya seperti kadmium atau melamin
Apakah cara yang terbaik untuk mencegah batu karang?
Penyelidik dan pakar kesihatan menjelaskan bahawa diet atau tabiat pemakanan dalam sehari memainkan peranan yang besar terhadap risiko batu karang.
Untuk mencegah batu karang, amalkan diet yang seimbang. Mulakan dengan meningkatkan jumlah pengambilan air dalam sehari. Hasil penyelidikan menegaskan bahawa semakin banyak anda minum sama ada air, kopi atau teh, semakin rendah risiko pembentukan batu karang.
Bagi setiap tambahan 200ml minuman yang diambil, risiko pembentukan batu karang menurun sebanyak 13 peratus.
Selain itu, kurangkan pengambilan natrium iaitu garam dan daging. Sebuah kajian yang dilakukan pada tahun 2020 menunjukkan wujud perkaitan antara pengambilan garam dan peningkatan risiko batu karang.
Kajian itu juga mendapati bahawa peningkatan 50 gram dalam pengambilan daging membawa kepada peningkatan sebanyak 1.17 peratus untuk risiko pembentukan batu karang.
Seterusnya, banyakkan pengambilan buah-buahan dan serat. Penyelidik mendapati bahawa diet yang tinggi serat, buah-buahan dan sayur-sayuran mampu mengurangkan risiko batu karang dalam kalangan wanita menopaus.
Walau bagaimanapun, perubahan terhadap amalan pemakanan ini tidak memberi apa-apa perubahan kepada mereka yang sudah sedia mempunyai batu karang atau mempunyai sejarah batu karang yang ada dalam sejarah keluarga. – RELEVAN