KETIKA hamil kita sering mendengar pantang larang terhadap beberapa makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung bagi menjaga kesihatan kandungan dan mengelakkan keguguran.
Salah satu makanan tersebut ialah terung yang dikatakan tidak boleh dimakan secara berlebihan kerana akan menyebabkan keguguran kandungan.
Menjawab kepada persoalan itu, pakar kesihatan, Dr. Zubaidi Ahmad berkongsi maklumat mengenai khasiat pemakanan terung kepada ibu mengandung menerusi blog peribadinya.
Ulasnya, terung merupakan makanan yang tinggi nutrisi dan sangat bermanfaat untuk ibu mengandung.
Tulis Zubaidi, walaupun tiada kajian kukuh membuktikan pengambilan terung boleh menyebabkan keguguran kandungan, tetapi dinasihat pengambilan sayuran itu perlulah secara sederhana ketika usia kandungan masih baharu.
Beliau juga mencadangkan agar terung itu dimasak dengan sempurna bagi mengelakkan risiko mendapat masalah keguguran dan kelahiran bayi pramatang.
Berikut beliau kongsikan manfaat terung kepada ibu mengandung.
- Sumber folate
Terung mengandungi folate yang sangat penting untuk diambil sepanjang kehamilan. Kekurangan sumber tersebut akan menyebabkan kecacatan neural tube defects pada bayi yang bakal dilahirkan. Folate juga menggalakkan pembentukan sel darah merah.
- Kaya dengan vitamin
Sayuran terung juga kaya dengan vitamin C, niacin, B kompleks, A dan E yang sangat penting untuk bayi. Ia juga mengandungi mineral seperti potassium, copper, manganese dan zat besi yang sangat penting untuk menghasilkan tenaga.
- Karbohidrat kompleks
Terung mempunyai kandungan karbohidrat kompleks yang kaya dengan fiber dan boleh memberi rasa mudah kenyang serta melambatkan lapar. Oleh itu, ia bagus untuk menstabilkan tahap gula dalam darah bagi wanita hamil yang diabetes.
- Melawaskan sembelit
Ia membantu melawaskan sembelit yang biasa dialami oleh wanita hamil kerana mempunyai kandungan fiber yang signifikan.
- Meningkatkan sistem daya tahan
Terung mengandungi sebatian nasunin iaitu sebahagian daripada sebatian anthocyanin yang memberi warna kepada buah terung. Nasunin bertindak sebagai antioksida untuk melawan sebatian radikal bebas bagi menghalang kerosakan sel dan DNA yang menyebabkan penyakit serta kecacatan pada bayi.- RELEVAN