MENURUT satu kajian terbaharu, para penyelidik mendapati wanita yang makan pisang, avokado dan salmon boleh mengurangkan kesan negatif garam dalam diet.
Pasukan penyelidik itu juga menemui bahawa diet kaya potassium dikaitkan dengan tekanan darah lebih rendah terutamanya bagi wanita yang mengamalkan pemakanan tinggi garam.
“Umum mengetahui bahawa penggunaan garam yang tinggi dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan peningkatan risiko serangan jantung serta strok.
“Nasihat kesihatan telah memberi fokus kepada menghadkan pengambilan garam, tetapi ia sangat sukar untuk dicapai kerana makanan diproses menjadi sebahagian daripada diet pemakanan kita.
“Sehubungan itu, potasium membantu badan mengeluarkan lebih banyak sodium menerusi pembuangan air kencing. Kami mendapati, diet potassium dikaitkan dengan keuntungan kesihatan terbesar kepada wanita,” kata Professor Liffert Vogt yang merupakan pengarang kajian di Pusat Perubatan Universiti Amsterdam, Belanda.
Kajian tersebut melibatkan 24,963 peserta (11,267 lelaki dan 13,696 wanita) yang berumur 40 hingga 79 tahun.
Para peserta melengkapkan soal selidik mengenai tabiat gaya hidup, tekanan darah dan sampel air kencing.
Sodium dan potasium dalam air kencing digunakan untuk menganggarkan pengambilan makanan tersebut. Peserta dibahagikan kepada tiga kumpulan mengikut pengambilan sodium (rendah/sederhana/tinggi) dan pengambilan potassium (rendah/sederhana/tinggi).
Para penyelidik menganalisis kaitan antara pengambilan potassium dengan tekanan darah berdasarkan umur, jantina dan pengambilan sodium.
Para penyelidik menganalisis perkaitan antara pengambilan potassium dan kardiovaskular selepas melaraskan umur, jantina, jisim badan, pengambilan sodium, penggunaan ubat penurun lipid, merokok, pengambilan alkohol, diabetes dan serangan jantung atau strok sebelum ini.
Dalam kohort keseluruhan, orang yang mengambil potassium tertinggi mempunyai risiko 13% lebih rendah untuk mengalami masalah kardiovaskular.
Apabila lelaki dan wanita dianalisis, penyelidik mendapati mereka masing-masing mengalami pengurangan risiko sebanyak 7% dan 11%.
Vogt menjelaskan, keputusan menunjukkan bahawa potassium membantu memelihara kesihatan jantung, tetapi wanita mendapat manfaat lebih baik daripada lelaki.
“Potassium mempunyai cara tersendiri untuk melindungi jantung selain meningkatkan penyingkiran sodium.
“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar orang dewasa mengambil sekurang-kurangnya 3.5 gram potassium dan kurang dua gram sodium (lima gram garam) setiap hari,” terangnya.
Antara makanan tinggi potassium termasuklah sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang, produk tenusu dan ikan.
Sebagai contoh, pisang seberat 115 gram (g) mempunyai 375 miligram (mg) potassium, 154g salmon yang dimasak mempunyai 780mg potassium, kentang 136g pula mengandungi 500mg potassium dan satu cawan susu mempunyai 375mg potassium.
Vogt turun menyarankan syarikat makanan agar menukar garam berasaskan sodium standard untuk alternatif garam potassium dalam makanan yang diproses.
Selain itu, kita semua harus mengutamakan makanan segar dan tidak diproses kerana kedua-duanya kaya dengan potassium dan rendah garam.-RELEVAN