PADA bulan Ramadan, umat Islam akan berpuasa selama sebulan, pastinya ia agak mencabar bagi mereka yang dijangkiti Covid-19 untuk menunaikan tanggungjawab rukun Islam ketiga itu.
Sehubungan itu, Pegawai Dietetik Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway, Ooi Jee Cheng mencadangkan makanan untuk menambah tenaga bagi pesakit Covid-19 yang baru sembuh bagi menjalani ibadah puasa ketika Ramadan nanti.
“Pastikan anda mengamalkan konsep pinggan sihat iaitu suku-suku-separuh (suku bahagian protein, suku karbohidrat dan sayuran bukan berkanji dalam kuantiti separuh).
“Untuk menambahkan tenaga, anda disarankan untuk mengamalkan makanan lebih sihat seperti buah-buahan, segenggam kacang, yogurt atau susu,” katanya.
Tambahnya, walaupun pengambilan makanan mencukupi bagi pesakit Covid-19 yang baru pulih sedikit mencabar, tetapi disyorkan agar mengambil hidangan dalam kuantiti sedikit dengan kerap bagi memenuhi keperluan nutrien dalam badan.
Pengambilan makanan berserat tinggi seperti kekacang, biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran mencukupi adalah digalakkan untuk memberi rasa kenyang ketika berpuasa serta melambatkan rasa lapar selepas bersahur.
Penghidratan adalah penting untuk pesakit pasca Covid-19. Oleh itu, pastikan pengambilan cecair dengan banyak terutama yang mengandungi protein. Sebagai contohnya, susu soya, susu rendah lemak dan minuman berasaskan bijirin ketika berbuka puasa.
Sementara itu, seorang lagi Pegawai Dietetik Pusat Perubatan Sunway, Brenda Chong Mei Qi turut berkongsi tip makanan terbaik yang perlu diambil oleh pesakit Covid-19 ketika ketika dalam tempoh kuarantin seperti berikut:
- Kekal hidrat dengan banyakkan minum air kosong berbanding minuman yang tinggi kandungan gula.
- Elakkan makanan pedas atau tinggi lemak bagi mengelakkan sakit perut.
- Banyakkan pengambilan buah-buahan dan sayuran kerana ia tinggi kandungan serat serta antioksidan.
- Pilih produk yang berasaskan bijirin penuh kerana mengandungi serat tinggi untuk mengelakkan sembelit.
- Bagi makanan yang tinggi protein, anda boleh mendapatkannya daripada ikan, daging, kekacang, susu dan produk tenusu untuk menguatkan imuniti dan otot.- RELEVAN