INFLASI Malaysia mereda kepada 2.0 peratus pada Julai, merupakan pertumbuhan terendah yang dicatatkan sepanjang tahun ini.
Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr. Mohd. Uzir Mahidin berkata, peningkatan perlahan kadar inflasi tersebut didorong peningkatan lebih rendah bagi kumpulan restoran dan hotel, iaitu sebanyak 5.0 peratus serta makanan dan minuman bukan alkohol sebanyak 4.4 peratus.
Ini diikuti kumpulan pelbagai barangan dan perkhidmatan (2.6 peratus) serta kesihatan dan pendidikan yang masing-masing meningkat 2.0 peratus.
Menurut beliau, dalam kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol yang menyumbang 29.5 peratus daripada keseluruhan wajaran Indeks Harga Pengguna (IHP), komponen makanan di rumah merekodkan peningkatan lebih rendah untuk bulan kelima berturut-turut, iaitu sebanyak 3.0 peratus pada Julai.
“Kenaikan komponen makanan di rumah adalah didorong terutamanya oleh subkumpulan daging (5.5 peratus); beras, roti dan bijirin lain (4.5 peratus); susu, keju dan telur (4.3 peratus) serta gula, jem, madu, coklat dan manisan lain (3.5 peratus).
“Selain itu, komponen makanan di luar rumah mereda kepada 6.2 peratus berbanding 6.8 peratus yang direkodkan pada Jun 2023.
“Antara item yang menunjukkan peningkatan lebih perlahan ialah roti canai (5.2 peratus), nasi ayam (5.1 peratus), masakan berasaskan daging (4.1 peratus) dan masakan berasaskan sayur-sayuran (4.1 peratus),” katanya dalam kenyataan pada 25 Ogos.
Subkumpulan daging yang merangkumi daging ayam, daging lembu, daging babi, daging kambing, daging kerbau dan daging itik mencatatkan peningkatan yang lebih tertinggi berbanding bulan sebelumnya.
Ayam yang merupakan komponen terbesar dalam subkumpulan daging mencatatkan kenaikan 4.3 peratus berbanding 2.6 peratus pada Jun.
Purata harga ayam standard di Malaysia meningkat kepada RM10.51 sekilogram berbanding RM9.94 sekilogram pada Julai 2022.
Peningkatan pada subkumpulan daging juga didorong peningkatan harga daging babi (21.3 peratus) dan itik (5.6 peratus).
Sementara itu, inflasi kumpulan restoran dan hotel juga meningkat lebih perlahan sebanyak 5.0 peratus pada Julai, berbanding 5.4 peratus pada Jun.
Ia disumbangkan peningkatan perlahan subkumpulan perbelanjaan di restoran dan kafe, iaitu 4.9 peratus.
“Inflasi (kumpulan) pengangkutan pada Julai 2023 pertama kali merekodkan penurunan sejak Mac, pada kadar -0.4 peratus. Ini disumbangkan terutamanya oleh penurunan subkumpulan pengurusan alat pengangkutan persendirian (-0.8 peratus).
“Dalam subkumpulan ini, minyak petrol tanpa plumbum RON97 mencatatkan negatif 28.8 peratus pada Julai (RM3.37 seliter).
“Namun begitu, peningkatan bagi subkumpulan perkhidmatan pengangkutan (1.4 peratus) dan pembelian kenderaan (1.3 peratus) sedikit sebanyak telah mengimbangi inflasi kumpulan ini dari terus mengalami penurunan,” jelas Mohd. Uzir.
Berkenaan inflasi di peringkat negeri, sembilan negeri mencatatkan peningkatan di bawah paras nasional.
Kata Mohd. Uzir, Wilayah Persekutuan Labuan merekodkan peningkatan paling rendah, iaitu sebanyak 1.1 peratus pada Julai.
“Enam negeri merekodkan peningkatan melebihi paras nasional, iaitu Pahang (2.6 peratus), Sarawak (2.6 peratus), Wilayah Persekutuan Putrajaya (2.6 peratus), Perak (2.4 peratus), Selangor (2.4 peratus) dan Melaka (2.2 peratus).
“Inflasi makanan dan minuman bukan alkohol bagi semua negeri mencatatkan peningkatan. Peningkatan tertinggi dicatatkan oleh Wilayah Persekutuan Putrajaya (6.0 peratus), diikuti Selangor (5.6 peratus), Sarawak (5.5 peratus), Pahang (4.8 peratus), Perak (4.5 peratus) dan Melaka (4.4 peratus),” katanya.
Akhir sekali, bagi perbandingan dengan negara-negara terpilih, inflasi Malaysia pada Julai adalah lebih rendah berbanding Zon Euro (5.3 peratus), Filipina (4.7 peratus), Singapura (4.1 peratus), Amerika Syarikat (3.2 peratus), Indonesia (3.1 peratus), Republik Korea (2.3 peratus) dan Vietnam (2.1 peratus).
Namun, inflasi Malaysia pada Julai adalah lebih tinggi berbanding Thailand (0.4 peratus) dan China (-0.3 peratus). – RELEVAN