SATU kajian oleh para penyelidik dari Jepun mengesahkan bahawa pengambilan ramen lebih daripada tiga kali dalam tempoh seminggu boleh menjejaskan kesihatan termasuk menjadi punca penyakit yang mengancam nyawa.
Menurut laporan The Economic Times, kajian tersebut dijalankan oleh penyelidik daripada beberapa universiti di Yamagata, Jepun iaitu kawasan yang terkenal dengan masyarakat yang cintakan ramen, menjadikan penduduk di kawasan itu antara yang tertinggi dalam pengambilan ramen di negara matahari terbit berkenaan.
Kajian tersebut turut menunjukkan bahawa individu yang kerap memakan mi popular itu berisiko menghadapi kematian kira-kira satu perpuluhan lima kali lebih tinggi berbanding mereka yang mengehadkan pengambilan sekali atau dua kali seminggu.
Pendapatan itu diperoleh selepas kajian membabitkan 6,725 penduduk Yamagata dalam lingkungan 40 tahun ke atas selama empat tahun setengah. Penduduk diagihkan mengikut kekerapan mereka makan ramen seperti berikut:
- Pengambilan kurang daripada sekali dalam tempoh sebulan
- Pengambilan lebih daripada tiga kali dalam tempoh sebulan
Kajian juga mendapati kuah ramen berpotensi lebih berbahaya berbanding pengambilan ramen sahaja.
Penduduk lelaki berusia bawah daripada 70 tahun didapati paling terkesan. Kebanyakan daripada mereka kerap minum alkohol menjadikan kesannya lebih teruk berbanding individu yang jarang makan ramen.
Punca ramen berisiko
-
Kandungan garam yang tinggi
Kuah ramen terkenal dengan rasanya yang masin berikutan tahap kandungan garam yang sangat tinggi. Pengambilan kuah sehingga titisan terakhir boleh meningkatkan tahap garam dalam badan secara mendadak.
-
Kesan akibat terlebih kandungan garam
Risiko tekanan darah tinggi, strok dan kanser perut sekiranya pengambilan ramen tidak terkawal.
Cadangan pakar
Dr. Miho Suzuki dari Universiti Yonezawa Nutrisi dan Sains yang juga terlibat dalam kajian tersebut berkata, penambahan sayur-sayuran dalam ramen boleh mengimbangi nutrisi dan kurangkan pengambilan garam.
Bagaimanapun, para penyelidik menekankan hasil dapatan kajian itu belum cukup untuk membuktikan kaitan antara kadar pengambilan ramen dengan risiko kematian. Mereka juga menjelaskan dapatan itu turut dipengaruhi oleh faktor gaya hidup.
Misalnya, penduduk yang sudah ada penyakit berkemungkinan mengelakkan pengambilan ramen atas nasihat doktor sebelum kajian dijalankan. Situasi seperti ini boleh mempengaruhi keputusan kajian secara tidak langsung.
Para penyelidik menegaskan bahawa ramen itu sendiri tidak berbahaya secara semula jadi. Sebaliknya, corak gaya hidup seperti kerap makan ramen yang boleh membawa padah kepada kesihatan diri.
Antara faktor gaya hidup yang menyumbang kepada risiko termasuk diet tidak teratur, kurang bersenam dan pengambilan makanan proses berlebihan. Gabungan tabiat ini mungkin menyumbang kepada masalah kesihatan dalam jangka masa panjang. Oleh itu, amalan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat amat digalakkan. -RELEVAN