MAKANAN daripada sumber kekacang mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan tubuh badan. Salah satunya adalah kacang tanah yang diperkatakan sangat baik untuk mencegah penyakit jantung dan menurunkan kolesterol.
Kacang tanah menjadi bahan utama untuk membuat mentega kacang (peanut butter) yang disapukan pada roti untuk sarapan pagi atau dijadikan inti dalam pelbagai hidangan pencuci mulut.
Menurut Pengamal Perubatan Am, Dr. Zubaidi Ahmad, mentega kacang tanah mempunyai beberapa manfaat kesihatan kerana ia kaya dengan protein, mineral, dan vitamin.
“Walau bagaimanapun, ia juga boleh mengandungi kalori, natrium dan lemak tak tepu yang tinggi.
“Mentega kacang tanah yang rendah gula dan buatan sendiri mungkin pilihan yang baik kerana kebanyakan jenama di pasaran mengandungi gula dan minyak sayur tambahan.
“Kacang tanah dan mentega kacang tanah mengandungi nutrien yang boleh meningkatkan kesihatan jantung seseorang dan menstabilkan tahap gula dalam darah,” tulis Zubaidi menerusi hantaran di Facebook miliknya.
ARTIKEL BERKAITAN: 7 makanan tinggi magnesium, 420mg magnesium diperlukan dalam sehari
Tambah beliau, mentega kacang adalah sumber protein dan vitamin B-6 yang baik, membekalkan jumlah protein yang baik, bersama-sama dengan vitamin dan mineral penting, seperti magnesium, kalium serta zink.
Bergantung kepada cara penggunaan mentega kacang tanah dalam diet, ia boleh membantu mereka yang mahu menurunkan berat badan atau menambah tenaga semasa senaman.
Meskipun banyak khasiatnya, beliau menasihatkan agar kita menikmatinya secara sederhana kerana kacang tanah mempunyai kalori dan lemak yang tinggi.
Setiap hidangan mengandungi 3.05 g lemak tepu iaitu 23.5 peratus daripada pengambilan maksimum lemak tepu harian yang disyorkan oleh Persatuan Jantung Amerika (AHA) bagi mereka yang mengambil 2,000 kalori sehari.
Menurut AHA kita harus menyasarkan kurang daripada 13g lemak tepu setiap hari. Ia juga mengandungi 152mg natrium iaitu 10.1 peratus daripada pengambilan natrium harian yang ideal bagi orang dewasa sebanyak 1,500mg.
Jelas beliau, setiap dua sudu besar (sudu besar) mentega kacang halus menyediakan nutrien, mineral dan vitamin seperti berikut:
- Protein
Mentega kacang tanah mengandungi 7.02 gram (g) protein bagi setiap hidangan dua sudu besar. Ini termasuk dalam Cadangan Pemakanan Harian (RDA).
Untuk wanita sebanyak 46g dan 56g untuk lelaki, yang berbeza mengikut umur dan tahap aktiviti.
- Magnesium
Mentega kacang tanah mengandungi 60 miligram (mg) magnesium dalam setiap hidangan. Nilai RDA 400 hingga 420mg diperlukan untuk Ielaki dan 310 hingga 320 bagi wanita.
Magnesium sangat penting untuk kesihatan dan memainkan peranan penting dalam lebih 300 proses metabolisme dalam badan.
- Fosforus
Setiap hidangan mengandungi 107mg fosforus iaitu kira-kira 15.3 peratus daripada RDA 700mg untuk orang dewasa. Fosforus membantu badan membina sel dan tulang yang sihat serta membantu sel menghasilkan tenaga.
ARTIKEL BERKAITAN: 6 makanan ini ‘perisai’ kepada sinaran radiasi
- Zink
Satu hidangan mentega kacang membekalkan 0.85mg zink. Ini adalah 7.7 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan (RDA) sebanyak 11mg untuk lelaki dan 10.6 peratus daripada RDA sebanyak 8mg untuk wanita.
Zink diperlukan untuk imuniti, sintesis protein dan pembentukan DNA.
- Niacin
Mentega kacang mengandungi 4.21mg niasin setiap hidangan yang memberi sumbangan terhadap pengambilan yang disyorkan (RDA) seseorang iaitu 14 hingga 16mg.
Niacin memberi manfaat kepada pencernaan dan fungsi saraf serta membantu menghasilkan tenaga.
- Vitamin B-6
Dengan 0.17g vitamin B-6 setiap hidangan, mentega kacang membekalkan hampir 14 peratus daripada RDA dewasa sebanyak 1.3 mg.
Vitamin B-6 memainkan peranan dalam lebih 100 tindak balas enzim dalam badan dan diperlukan untuk kesihatan jantung dan sistem imun.- RELEVAN