PENULARAN wabak Covid-19 yang melanda dunia turut memberi kesan kepada penternak ruminan apabila harga dedak dan pelet semakin meningkat di pasaran dan mereka terpaksa menanggung kos operasi yang tinggi.
Selain kenaikan harga logistik, pengaruh pasaran luar dan krisis Rusia-Ukraine turut menyumbang kepada kenaikan harga bekalan bahan mentah untuk membuat makanan ternakan yang sering diimport.
Sehubungan itu, perkara ini menggusarkan perasaan pengguna kerana terkesan dengan kekurangan bekalan makanan seperti daging.
Lantas, pemberian rumput napier atau rumput gajah dalam bentuk silaj merupakan alternatif makanan kepada ternakan ruminan.
ARTIKEL BERKAITAN: Pertanian bandar semakin popular, jamin bekalan makanan – Relevan
Silaj merupakan makanan Trenaman ruminan yang terhasil melalui proses pemeraman atau penapaian rumput napier dalam keadaan kedap udara yang boleh disimpan lama dan dijadikan sebagai stok bekalan makanan.
Menurut Pakar Sains Pastura, Fakulti Pertanian, Universiti Putra Malaysia, Dr. Shokri Jusoh, silaj yang dibuat dengan sempurna dan dalam keadaan bermutu boleh disimpan untuk jangka masa yang panjang tanpa kemerosotan kandungan nutriennya.
“Silaj ini boleh disimpan dalam tempoh yang lama bahkan bertahun mengikut cara penyimpanan yang betul dan perkara paling penting ialah bekas penyimpanan rumput tersebut perlu kedap udara.
“Tempoh pemeraman ini perlu dilakukan selama dua minggu sebelum diberikan kepada ternakan.
“Pun begitu, penternak boleh memberinya lebih awal daripada tempoh tersebut, namun ia perlu dihabiskan dalam tempoh dua hari sekiranya silaj telah dibuka bagi mengelakkan kerosakan,” katanya.
Tambah beliau, penghasilan silaj ini membantu para penternak atau pengusaha rumput napier melakukan pemotongan rumput mengikut had umur tuaian.
“Kadang-kadang pengeluaran rumput ini lebih daripada yang diperlukan. Jika kita tidak tuai dalam masa sebulan setengah ia akan menjadi lebih keras dan tua bahkan kandungan nutrien juga semakin menurun.
“Tempoh lima hingga enam minggu merupakan umur rumput napier sesuai untuk dituai dan uniknya rumput jenis ini kita boleh potong secara berulang kali kerana ia akan tumbuh kembali selepas dipotong,” ujarnya lagi.
ARTIKEL BERKAITAN: Ekonomi tradisional masyarakat Melayu sebelum campur tangan British – Relevan
Jelas beliau, silaj ini sering dibuat dalam skala yang besar oleh penternak haiwan ruminan negara yang bermusim sejuk ditambah pula musim salji yang merencatkan pertumbuhan rumput.
Di Malaysia pula, kebiasannya hasil penyimpanan silaj ini akan memudahkan dan membantu penternak sewaktu bencana seperti musim banjir, kemarau mahupun musim perayaan.
Proses penghasilannya juga mudah yang mana setelah rumput napier dikumpul dan dipotong, ia akan diracik atau dicincang menjadi lebih kecil menggunakan mesin pemotong kemudian disimpan dalam bekas penyimpanan.
“Mesin perincih sangat diperlukan bagi memudahkan proses rumput untuk dipek di dalam plastik atau tong sebab kita perlu keluarkan sebanyak mungkin udara daripada bekas penyimpan.
“Silaj ini juga boleh ditambah gula merah atau molasses yang akan meningkatkan kemanisan pada makanan ini serta menambah selera makan haiwan ternakan,” tuturnya.
Keperluan rumput napier dalam penghasilan silaj juga menjamin sekuriti makanan dan membuka satu lagi industri tanaman baharu.
Pengusaha rumput napier yang mempunyai ilmu pembuatan silaj dapat membuka satu pasaran baharu dengan menjual silaj secara bungkusan kepada penternak di pasaran.
“Kebiasaannya pengusaha rumput napier akan menjual silaj dalam bungkusan plastik 25 kilogram dengan harga RM10 hingga RM12.
“Usaha ini dapat membantu penternak mendapatkan bekalan makanan yang mencukupi bahkan mengurangkan kos makanan ternakan ruminan dan menambah jumlah pengeluaran bekalan daging,” katanya.- RELEVAN