INFLASI Malaysia yang diukur melalui Indeks Harga Pengguna (IHP) meningkat 3.4 peratus pada Jun lalu kepada 127.4 berbanding 123.2 pada bulan sama tahun sebelumnya.
Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr. Mohd. Uzir Mahidin berkata, penyumbang utama kenaikan inflasi pada bulan tersebut ialah indeks makanan yang meningkat 6.1 peratus. Semua kumpulan lain kecuali komunikasi turut merekodkan peningkatan dan mendorong kepada inflasi keseluruhan.
Indeks pengangkutan meningkat 5.4 peratus diikuti dengan restoran dan hotel (5.0 peratus); hiasan, perkakasan dan penyelenggaraan isi rumah (3.4 peratus); pelbagai barangan dan perkhidmatan (2.2 peratus) serta perkhidmatan rekreasi dan kebudayaan (2.2 peratus).
“Pada Jun, kesemua subkumpulan bagi makanan dan minuman bukan alkohol menunjukkan peningkatan antara 2.8 peratus hingga 11.9 peratus. Sementara itu, komponen makanan di rumah dan makanan di luar rumah masing-masing meningkat 6.1 peratus dan 6.6 peratus, mendorong kepada kenaikan inflasi makanan.
“Antara makanan di luar rumah yang menunjukkan kenaikan ialah roti canai (10.5 peratus),; nasi berlauk (9.7 peratus); masakan daging (7.8 peratus) dan makanan berasaskan mee (7.0 peratus),” katanya dalam kenyataan hari ini.
Mohd. Uzir menjelaskan, ayam yang mempunyai wajaran terbesar dalam subkumpulan daging (46.1 peratus) meningkat sebanyak 17.2 peratus berbanding peningkatan 13.4 peratus pada Mei.
“Purata harga ayam mentah pada Jun adalah sebanyak RM10.02 sekilogram berbanding RM855 pada Jun 2021. Peningkatan harga ayam ini adalah selari dengan kenaikan input pengeluaran makanan dunia seperti jagung (14.8 peratus), gandum (60.9 peratus) dan kacang soya (19.9 peratus) yang merupakan komposisi terbesar penyediaan dedak ayam.
“Selain itu, daging babi turut mencatatkan peningkatan 14.6 peratus berbanding 10.2 peratus pada bulan sebelumnya. Kenaikan harga daging babi disumbangkan oleh peningkatan harga makanan haiwan. Di samping itu, penularan penyakit demam babi Afrika telah memberi kesan kepada bekalan daging babi,” jelasnya.
Menurut Mohd. Uzir, inflasi bagi suku tahun kedua 2022 meningkat 2.8 peratus kepada 126.6 berbanding 123.1 pada suku tahun sama tahun sebelumnya. Bagi perbandingan suku tahunan, inflasi meningkat 1.1 peratus berbanding suku tahun pertama 2022 (0.9 peratus).
Kata beliau, inflasi bagi tempoh Januari hingga Jun 2022 meningkat 2.5 peratus berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.
“Bagi perbandingan bulanan, inflasi meningkat 0.6 peratus berbanding Mei 2022. Peningkatan ini disumbangkan terutamanya oleh pengangkutan serta restoran dan hotel yang mana kedua-duanya meningkat kepada 1.3 peratus, diikuti makanan dan minuman bukan alkohol (1.2 peratus).
“Daripada 552 item, sebanyak 446 item (80.8 peratus) merekodkan kenaikan harga yang mana 48 item menunjukkan peningkatan melebihi 10.0 peratus berbanding 41 item pada Mei. 54 item lain menunjukkan penurunan dan 52 item kekal tidak berubah,” katanya.
Walau bagaimanapun, peningkatan inflasi Malaysia masih rendah berbanding beberapa negara lain. Ini termasuk Zon Euro yang mencatatkan kadar inflasi 8.6 peratus pada Jun, meningkat daripada 8.1 peratus pada Mei. Ia didorong oleh inflasi tenaga (41.9 peratus); makanan, alkohol dan tembakau (8.9 peratus); barangan perindustrian bukan tenaga (4.3 peratus) serta perkhidmatan (3.4 peratus).
Kadar inflasi di Amerika Syarikat pula meningkat 9.1 peratus pada Jun berbanding 8.6 peratus pada Mei.
“Perbandingan dengan negara-negara terpilih di rantau Asia Pasifik, kadar inflasi di Malaysia adalah lebih tinggi berbanding China (2.5 peratus) namun lebih rendah daripada Thailand (7.7 peratus), Filipina (6.1 peratus), Republik Korea (6.0 peratus) dan Indonesia (4.4 peratus).
“Sementara itu, antara negara yang mencatatkan peningkatan dua digit ialah Argentina (64 peratus), Sri Lanka (58.9 peratus) dan Pakistan (21.3 peratus),” katanya. – RELEVAN