SELEPAS sebulan berpuasa, hari raya bagaikan pesta makanan dan semua orang mengambil kesempatan ini untuk menikmati pelbagai juadah lazat yang dihidangkan. Namun, bagi ibu mengandung, anda perlu berhati-hati dan menjaga pemakanan agar tidak memberi kesan kurang baik kepada bayi dalam kandungan.
Sehubungan itu, Pengamal Perubatan Am, Dr. Zubaidi Ahmad berkongsi tujuh jenis pemakanan yang perlu dielakkan oleh ibu hamil.
1. Daging separuh masak
“Pastikan daging yang dimakan itu telah dimasak sepenuhnya. Perkara ini sangat penting bagi mengelakkan terjadinya keracunan makanan. Daging yang kurang masak juga berisiko tinggi untuk mengundang pencemaran bakteria seperti salmonella, koliform dan toksoplasmosis,” tulis beliau menerusi hantaran di laman Facebook miliknya.
2. Teh tarik, kopi, teh berkafein
Minuman seperti teh tarik atau teh ais menjadi kegemaran ramai, tetapi dinasihatkan janganlah minum dengan berlebihan. Pakar menyarankan agar mengehadkan pengambilan kafein kira-kira satu cawan sehari (lebih kurang 200 miligram atau 11 auns).
Ibu mengandung perlu mengehadkannya kerana kafein boleh melalui plasenta dan kemudian memasuki cecair amnion serta mengalir ke dalam darah bayi. Walaupun badan boleh menyingkirkan kafein tersebut, tetapi bagi bayi yang sedang membesar ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk memprosesnya.
3. Kuih raya, biskut raya
Bagi ibu yang mengalami kencing manis semasa hamil, anda perlulah menahan diri daripada makan kuih raya dan seangkatan dengannya. Walaupun saiz biskut tidaklah besar, tetapi kandungan gula dan lemak tepu di dalamnya akan menyebabkan kenaikan berat badan, masalah jantung dan juga kencing manis.
4. Minuman berkarbonat
Apabila menziarahi sanak-saudara, adakalanya mereka menghidangkan kita dengan air berkarbonat, tetapi dinasihatkan para ibu yang mengandung agar mengelak atau mengurangkan pengambilannya. Ini kerana minuman berkarbonat mengandungi gula, pewarna dan perasa tambahan yang kurang baik untuk kesihatan. Selain itu, terdapat juga kafein di dalamnya dan ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi serta kelahiran pramatang.
5. Keropok, kerepek, maruku yang mengandungi monosodium glutamate (MSG)
Kandungan kalori, gula, lemak tambahan dan garam yang terdapat di dalam makanan ini berkemungkinan besar merisikokan diri anda untuk mendapat darah tinggi, kencing manis dan sebagainya. Kencing manis semasa hamil akan menyebabkan risiko terjadinya komplikasi semasa melahirkan anak dan tidak boleh dipandang rendah. Oleh itu, jauhkan diri daripada makanan ringan seperti kerepek, keropok dan maruku.
6. Kekacang
Pengambilan kekacang adalah dilarang bagi wanita hamil yang mempunyai sejarah penyakit alahan pada makanan tersebut termasuklah sejarah ahli keluarga yang lain. Ia dapat mengelakkan bayi dalam kandungan mempunyai alahan yang sama. Apa pun kuantiti yang diambil haruslah dipantau dan dikawal. Antara penyakit yang boleh dihidapi oleh bayi seperti alahan, asma dan lain-lain. Kekacang kaya dengan sumber protein, namun bagi wanita hamil yang mempunyai sejarah alahan dan sejarah penyakit G6PD, hindarkan daripada mengambil kekacang.
7. Sate perut (organ dalaman)
Mungkin ada yang gemar dengan hidangan yang satu ini. Walaupun organ dalaman ini membekalkan vitamin A dan ada yang mengatakan organ dalaman seperti hati boleh membantu untuk menambahkan darah, tetapi janganlah ambilnya terlalu kerap.
Antara risiko kesihatan pengambilan organ dalaman seperti hati ayam kepada bayi ialah boleh menyebabkan kecacatan pada wajah, kepala dan jantung ataupun kecacatan semasa kelahiran serta masalah toksik hati yang teruk. Ia berpunca daripada kandungan toksik dan sisa buangan yang tinggi terkumpul pada organ dalaman tersebut.
Jangan ambil organ dalaman lebih satu kali dalam tempoh seminggu. Organ dalaman adalah antara organ yang menjalankan fungsi perembesan dan memproses segala sisa serta toksik dalam badan. Oleh itu, ia tidak bermanfaat untuk menjadi salah satu amalan dalam pemakanan terutama bagi wanita hamil.-RELEVAN