SEPERTI yang diketahui, pengambilan gula dalam pemakanan seharian akan mempengaruhi kesihatan kita. Antara kesan yang jelas terlihat daripada pengambilan gula yang banyak ialah obesiti, diabetes dan penyakit hati.
Tetapi, tahukah anda pengambilan gula yang berlebihan khusunya sirap jagung tinggi fruktosa yang terdapat dalam air soda berkarbonat dan makanan yang diproses akan mencetuskan serangan gout? Melihat kepada gaya hidup dan cara pemakanan kita sendiri, penyakit gout juga merupakan satu lagi risiko kesihatan yang perlu dititikberatkan.
Menurut portal MyHealth penyakit gout sering terjadi kepada kaum lelaki yang berada dalam lingkungan umur 30-an dan ke atas. Perempuan pula lebih cenderung untuk mengalami masalah ini selepas putus haid atau menopaus.
Gout dikelaskan sebagai penyakit artritis yang berpunca daripada pengumpulan asid urik pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki.
Menerusi perkongsian bersama Pegawai Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Naim Sufi Muhammed Hafiz, pengambilan air berkarbonat akan meningkatkan risiko serangan gout.
Apakah hubungan antara gula dengan gout?
Fruktosa ialah gula semula jadi yang terdapat dalam buah dan madu. Sirap jagung tinggi fruktosa ialah pemanis buatan manusia yang dihasilkan daripada jagung. Ia terdiri daripada 55 peratus fruktosa dan 45 peratus glukosa.
“Fruktosa yang didapati dalam air berkarbonat akan dihadam dengan cara yang berbeza, berbanding dengan glukosa. Fruktosa akan dihadam menggunakan pengangkut protein berbeza dan kebanyakannya menggunakan sel hati.
“Sebab itu fruktosa diklasifikasikan sebagai bahaya dan mengancam kesihatan kerana proses penghadaman akan dilakukan oleh sel hati. Jika berlebihan, ia akan menjadi lemak,” jelas Naim.
Naim juga berkata, apabila badan berusaha untuk menghadam fruktosa, sebatian kimia yang dipanggil purin akan dibebaskan. Pecahan purin menghasilkan asid urik iaitu bahan yang menghasilkan kristal yang menyakitkan sendi dan menyebabkan gout.
Dalam beberapa minit selepas anda minum air berkarbonat atau makanan yang mengandungi sirap jagung tinggi fruktosa, paras asid urik juga meningkat.
Individu yang mengalami masalah obesiti menghasilkan lebih banyak asid urik dan buah pinggang tidak dapat menyingkirkan asid urik dalam kadar yang pantas. Kajian mendapati bahawa individu obesiti mempunyai risiko relatif untuk gout hampir dua kali ganda.
Menurut Healthline pula, individu obesiti lebih berisiko untuk mendapat gout purata tiga tahun lebih awal daripada mereka yang mempunyai berat badan normal.
Untuk mengurangkan risiko gout, anda boleh mengamalkan pemakanan yang bersesuaian. Mengehadkan atau mengelakkan air berkarbonat dan makanan yang diproses adalah satu cara untuk mengurangkan risiko mendapat gout.
Sebaik sahaja mengetahui anda menghidap penyakit ini, diet sepatutnya menjadi strategi utama untuk mengurangkan komplikasi kesihatan sebelum memulakan pergantungan terhadap ubat.
“Jika anda boleh mengawal hiperurisemia (paras asid urik tinggi), anda boleh mengawal gout. Tetapi gout merupakan masalah kesihatan yang membelenggu anda seumur hidup dan tidak akan hilang,” tambah Naim.
Naim juga menasihati pesakit gout untuk mengambil ubat anda secara berterusan, walaupun merasai keadaan kesihatan semakin baik. Anda juga perlu berhati-hati dengan semua makanan yang meningkatkan asid urik dalam badan termasuk daging, makanan laut, makanan tinggi protein dan gula serta alkohol.
Anda juga boleh mengambil suplemen kesihatan berasaskan kranberi, kunyit, brokoli dan saderi. Pastikan anda dapatkan nasihat pakar kesihatan sebelum pengambilan apa-apa suplemen kesihatan.
“Dengan pematuhan kepada ubat-ubatan dan pengamalan diet yang bersesuaian, para pesakit gout berpotensi untuk mengurangkan komplikasi kesihatan mereka,” pesan Naim lagi. – RELEVAN