Facebook Twitter
    Trending
    • Realiti kesusahan mencari kerja
    • Panduan ringkas wasiat untuk orang bukan Islam
    • Bolehkah wasiat dicabar?
    • Berbelanja untuk permainan video? Pastikan anda tahu batasnya
    • Jangan malas buat kerja sekolah!
    • Bila waktu terbaik untuk mula bahagi harta pusaka?
    • Wasiat bukan hanya untuk orang berharta
    • Hibah vs faraid? Fahami perbezaannya demi kesejahteraan keluarga
    Facebook Twitter TikTok RSS
    RelevanRelevan
    • Halaman Utama
    • Kesihatan

      Diet terlalu sihat juga boleh memudaratkan, ini penjelasannya

      May 6, 2025

      15 tabiat gagalkan usaha menurunkan berat badan

      April 29, 2025

      Bukan semua pewangi selamat, ini risiko yang anda perlu tahu

      April 17, 2025

      Kenapa masih penat walaupun dah tidur 8 jam? Ini penjelasannya

      April 14, 2025

      ‘Healing’ tak semestinya melancong, ini 5 aktiviti lain yang anda boleh buat

      April 10, 2025
    • Kewangan

      Panduan ringkas wasiat untuk orang bukan Islam

      May 23, 2025

      Bolehkah wasiat dicabar?

      May 22, 2025

      Berbelanja untuk permainan video? Pastikan anda tahu batasnya

      May 21, 2025

      Bila waktu terbaik untuk mula bahagi harta pusaka?

      May 20, 2025

      Wasiat bukan hanya untuk orang berharta

      May 20, 2025
    • Pendidikan

      Jangan malas buat kerja sekolah!

      May 21, 2025

      Guru bukan pembantu peribadi anak

      May 16, 2025

      Bermula dengan minat, diteruskan sebagai cita-cita

      May 7, 2025

      Jangan ikut kawan, pilih jurusan sesuai dengan minat

      April 28, 2025

      Kecewa dengan keputusan SPM 2024? Semak semula dengan cara ini

      April 24, 2025
    • Kerjaya

      Realiti kesusahan mencari kerja

      May 26, 2025

      Myra Bradwell: Peguam wanita pertama di dunia

      May 14, 2025

      Mahu kerja dari rumah? Ini cara mulakan pencarian kerja jarak jauh

      May 13, 2025

      ‘Monday blues’? Jangan biar ia kawal diri anda

      May 12, 2025

      Bermula dengan minat, diteruskan sebagai cita-cita

      May 7, 2025
    • Hubungi Kami
    RelevanRelevan
    Home » 5 makanan kaya dengan probiotik, bantu kurus dan cantikkan kulit

    5 makanan kaya dengan probiotik, bantu kurus dan cantikkan kulit

    By Umi FatehahJanuary 30, 2024Updated:January 30, 20244 Mins Read
    WhatsApp Facebook Twitter Telegram LinkedIn Email
    5 makanan kaya dengan probiotik, bantu kurus dan cantikkan kulit. - GAMBAR HIASAN MAKA FOOD/PEXELS

    PROBIOTIK ialah bakteria hidup dan yis yang baik untuk badan, terutamanya untuk sistem penghadaman. Badan kita sebenarnya penuh dengan bakteria baik dan jahat. Probiotik sering digelar sebagai bakteria baik kerana ia membantu menjaga usus kita.

    Selain menjaga kesihatan usus, probiotik juga mempunyai faedah lain seperti mengurangkan kemurungan, mengekalkan kesihatan jantung dan meningkatkan imuniti. Sesetengah kajian juga menyatakan bahawa probiotik mungkin boleh membuatkan kulit muka kelihatan lebih cantik.

    Mengambil probiotik dalam bentuk makanan tambahan adalah satu cara popular untuk meningkatkan jumlah bakteria baik dalam badan. Tetapi, anda juga boleh mendapatkannya daripada makanan seperti berikut.

    1. Yogurt
    Yogurt. – GAMBAR ANUSHA A/UNSPLASH

    Yogurt adalah salah satu sumber probiotik yang terbaik. Ia diperbuat daripada susu yang ditapai oleh probiotik, terutamanya daripada bakteria asid laktik dan bifidobakteria.

    Faedah kesihatan yang dikaitkan dengan makan yogurt termasuk mengurangkan risiko diabetes, mengurangkan risiko kanser payudara dan kolon serta mendorong kepada pengurusan berat badan yang lebih baik.

    Selain itu, yogurt mungkin sesuai untuk orang yang mempunyai lactose intolerant. Ini kerana bakteria menukar sebahagian daripada laktosa kepada asid laktik iaitu elemen yang membuatkan yogurt rasa masam.

    Tetapi perlu diingat bahawa tidak semua yogurt mengandungi probiotik hidup. Proses penghasilan yogurt itu sendiri kadangkala boleh membunuh bakteria hidup. Atas sebab ini, pastikan anda memilih yogurt dengan bakteria hidup.

    1. Kefir
    Kefir

    Kefir ialah minuman susu probiotik yang ditapai. Ia dibuat dengan menambah bijirin kefir kepada susu lembu atau kambing. Perkataan “kefir” dipercayai berasal daripada perkataan Turkiye iaitu “keyif”, yang bermaksud berasa baik selepas makan.

    Kefir telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Ia boleh meningkatkan kesihatan tulang, membantu masalah pencernaan dan melindungi daripada jangkitan. Kefir juga boleh menjadi pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai lactose intolerant.

    Kefir mengandungi beberapa strain utama bakteria baik dan yis, menjadikannya sumber probiotik yang lebih kuat berbanding yogurt.

    1. Tempe
    Tempe

    Siapa di antara anda yang suka makan tempe? Teruskan tabiat yang baik itu kerana tempe merupakan makanan yang bagus untuk anda yang perlu mengurangkan pengambilan protein daripada ayam dan daging.

    Tempe juga dikenali sebagai protein berasaskan tumbuhan. Proses menghasilkan tempe melibatkan penapaian yang menggunakan kacang soya. Penapaian juga menghasilkan beberapa vitamin B12 iaitu nutrien yang pada asalnya tidak terkandung dalam kacang soya.

    1. Kimchi
    Kimchi. – GAMBAR PORTUGESE GRAVITY/UNSPLASH

    Kimchi ialah hidangan sampingan Korea yang ditapai dan mempunyai rasa pedas-pedas. Kubis biasanya merupakan bahan utama tetapi ia juga boleh dibuat daripada sayur-sayuran lain seperti lobak putih.

    Kimchi diperisakan dengan campuran perasa seperti kepingan cili merah kering (chilli flakes), bawang putih, halia, daun bawang dan garam. Ia mengandungi bakteria lactobacillus dan bakteria asid laktik lain yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan pencernaan.

    Kimchi yang diperbuat daripada kubis kaya dengan beberapa vitamin dan mineral, termasuk vitamin K, riboflavin (vitamin B2), dan zat besi.

    1. Miso
    Miso

    Miso ialah salah satu elemen perasa dalam masakan Jepun. Ia dibuat secara tradisional dengan menapai kacang soya dengan garam dan kulat yang dipanggil koji.

    Miso juga boleh dibuat dengan mencampurkan kacang soya dengan bahan lain seperti barli dan beras. Orang Jepun kerap menggunakan pes ini dalam sup miso iaitu makanan yang kebiasaannya dihidang sebagai sarapan pagi di Jepun.

    Miso adalah sumber protein dan serat yang baik. Ia juga tinggi dalam pelbagai vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan termasuk vitamin K.

    Sesetengah kajian mencadangkan bahawa miso juga boleh mengurangkan risiko kanser, obesiti dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh membantu menormalkan tahap kolesterol anda.

    Pertimbangkan untuk mengambil probiotik daripada sumber makanan di atas sebelum mencuba untuk mengambil makanan tambahan atau suplemen yang dijual di pasaran. Selain lebih murah, ia juga dijamin akan memberi kesan positif kepada kesihatan seluruh tubuh badan. – RELEVAN

    featured kefir kimchi miso probiotic probiotik tempe yogurt
    Artikel Terkini

    Realiti kesusahan mencari kerja

    May 26, 2025

    Panduan ringkas wasiat untuk orang bukan Islam

    May 23, 2025

    Bolehkah wasiat dicabar?

    May 22, 2025

    Berbelanja untuk permainan video? Pastikan anda tahu batasnya

    May 21, 2025

    Jangan malas buat kerja sekolah!

    May 21, 2025
    Ikuti Kami di Media Sosial
    • Facebook
    • Twitter

    Langgan Informasi

    Langgan untuk mendapatkan informasi terkini dari kami.

    Facebook Twitter
    • Halaman Utama
    • Kesihatan
    • Kewangan
    • Pendidikan
    • Kerjaya
    • Hubungi Kami
    Copyright © 2025 Media Mulia Sdn Bhd 201801030285 (1292311-H). All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.