Facebook Twitter
    Trending
    • Jangan biar ‘overthinking’ ragut bahagia dalam hidup
    • Pelajar jangan pinggirkan sastera
    • Senarai barang, perkhidmatan dikenakan dan dikecualikan Cukai SST 2025
    • Mahu gaji lumayan tapi tidak mahu kerja susah
    • Mahu bekerja dalam bidang AI? Ini 6 kerjaya yang perlu anda tahu
    • 6 amalan menyambut Awal Muharam dengan berkat
    • Steve Irwin: Penjelajah, pendidik, pencinta haiwan
    • Menunggu keputusan UPU? Gunakan masa ini dengan 5 perkara bermanfaat 
    Facebook Twitter TikTok RSS
    RelevanRelevan
    • Halaman Utama
    • Kesihatan

      Jangan biar ‘overthinking’ ragut bahagia dalam hidup

      July 3, 2025

      Garam hanya penambah rasa, bukan ubat kurus

      June 23, 2025

      Lelaki pun perlu jaga kulit, ini yang patut anda lakukan

      June 11, 2025

      Jom detoks selepas puas makan juadah Hari Raya Aidiladha

      June 9, 2025

      Kurangkan air manis, banyakkan air kosong

      June 5, 2025
    • Kewangan

      Senarai barang, perkhidmatan dikenakan dan dikecualikan Cukai SST 2025

      July 1, 2025

      Mampukah generasi kita beli rumah?

      June 19, 2025

      Gaji besar bukan lesen berbelanja sesuka hati

      June 17, 2025

      Panduan ringkas wasiat untuk orang bukan Islam

      May 23, 2025

      Bolehkah wasiat dicabar?

      May 22, 2025
    • Pendidikan

      Pelajar jangan pinggirkan sastera

      July 2, 2025

      6 amalan menyambut Awal Muharam dengan berkat

      June 26, 2025

      Steve Irwin: Penjelajah, pendidik, pencinta haiwan

      June 25, 2025

      Menunggu keputusan UPU? Gunakan masa ini dengan 5 perkara bermanfaat 

      June 24, 2025

      99.97 peratus calon layak terima sijil STPM 2024

      June 24, 2025
    • Kerjaya

      Mahu gaji lumayan tapi tidak mahu kerja susah

      June 30, 2025

      Mahu bekerja dalam bidang AI? Ini 6 kerjaya yang perlu anda tahu

      June 27, 2025

      Steve Irwin: Penjelajah, pendidik, pencinta haiwan

      June 25, 2025

      Buli di pejabat: Tak tengking tapi licik menjatuhkan

      June 13, 2025

      Sam Altman: Penggerak revolusi AI

      June 11, 2025
    • Hubungi Kami
    RelevanRelevan
    Home » 5 makanan kaya dengan probiotik, bantu kurus dan cantikkan kulit

    5 makanan kaya dengan probiotik, bantu kurus dan cantikkan kulit

    By Umi FatehahJanuary 30, 2024Updated:January 30, 20244 Mins Read
    WhatsApp Facebook Twitter Telegram LinkedIn Email
    5 makanan kaya dengan probiotik, bantu kurus dan cantikkan kulit. - GAMBAR HIASAN MAKA FOOD/PEXELS

    PROBIOTIK ialah bakteria hidup dan yis yang baik untuk badan, terutamanya untuk sistem penghadaman. Badan kita sebenarnya penuh dengan bakteria baik dan jahat. Probiotik sering digelar sebagai bakteria baik kerana ia membantu menjaga usus kita.

    Selain menjaga kesihatan usus, probiotik juga mempunyai faedah lain seperti mengurangkan kemurungan, mengekalkan kesihatan jantung dan meningkatkan imuniti. Sesetengah kajian juga menyatakan bahawa probiotik mungkin boleh membuatkan kulit muka kelihatan lebih cantik.

    Mengambil probiotik dalam bentuk makanan tambahan adalah satu cara popular untuk meningkatkan jumlah bakteria baik dalam badan. Tetapi, anda juga boleh mendapatkannya daripada makanan seperti berikut.

    1. Yogurt
    Yogurt. – GAMBAR ANUSHA A/UNSPLASH

    Yogurt adalah salah satu sumber probiotik yang terbaik. Ia diperbuat daripada susu yang ditapai oleh probiotik, terutamanya daripada bakteria asid laktik dan bifidobakteria.

    Faedah kesihatan yang dikaitkan dengan makan yogurt termasuk mengurangkan risiko diabetes, mengurangkan risiko kanser payudara dan kolon serta mendorong kepada pengurusan berat badan yang lebih baik.

    Selain itu, yogurt mungkin sesuai untuk orang yang mempunyai lactose intolerant. Ini kerana bakteria menukar sebahagian daripada laktosa kepada asid laktik iaitu elemen yang membuatkan yogurt rasa masam.

    Tetapi perlu diingat bahawa tidak semua yogurt mengandungi probiotik hidup. Proses penghasilan yogurt itu sendiri kadangkala boleh membunuh bakteria hidup. Atas sebab ini, pastikan anda memilih yogurt dengan bakteria hidup.

    1. Kefir
    Kefir

    Kefir ialah minuman susu probiotik yang ditapai. Ia dibuat dengan menambah bijirin kefir kepada susu lembu atau kambing. Perkataan “kefir” dipercayai berasal daripada perkataan Turkiye iaitu “keyif”, yang bermaksud berasa baik selepas makan.

    Kefir telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Ia boleh meningkatkan kesihatan tulang, membantu masalah pencernaan dan melindungi daripada jangkitan. Kefir juga boleh menjadi pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai lactose intolerant.

    Kefir mengandungi beberapa strain utama bakteria baik dan yis, menjadikannya sumber probiotik yang lebih kuat berbanding yogurt.

    1. Tempe
    Tempe

    Siapa di antara anda yang suka makan tempe? Teruskan tabiat yang baik itu kerana tempe merupakan makanan yang bagus untuk anda yang perlu mengurangkan pengambilan protein daripada ayam dan daging.

    Tempe juga dikenali sebagai protein berasaskan tumbuhan. Proses menghasilkan tempe melibatkan penapaian yang menggunakan kacang soya. Penapaian juga menghasilkan beberapa vitamin B12 iaitu nutrien yang pada asalnya tidak terkandung dalam kacang soya.

    1. Kimchi
    Kimchi. – GAMBAR PORTUGESE GRAVITY/UNSPLASH

    Kimchi ialah hidangan sampingan Korea yang ditapai dan mempunyai rasa pedas-pedas. Kubis biasanya merupakan bahan utama tetapi ia juga boleh dibuat daripada sayur-sayuran lain seperti lobak putih.

    Kimchi diperisakan dengan campuran perasa seperti kepingan cili merah kering (chilli flakes), bawang putih, halia, daun bawang dan garam. Ia mengandungi bakteria lactobacillus dan bakteria asid laktik lain yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan pencernaan.

    Kimchi yang diperbuat daripada kubis kaya dengan beberapa vitamin dan mineral, termasuk vitamin K, riboflavin (vitamin B2), dan zat besi.

    1. Miso
    Miso

    Miso ialah salah satu elemen perasa dalam masakan Jepun. Ia dibuat secara tradisional dengan menapai kacang soya dengan garam dan kulat yang dipanggil koji.

    Miso juga boleh dibuat dengan mencampurkan kacang soya dengan bahan lain seperti barli dan beras. Orang Jepun kerap menggunakan pes ini dalam sup miso iaitu makanan yang kebiasaannya dihidang sebagai sarapan pagi di Jepun.

    Miso adalah sumber protein dan serat yang baik. Ia juga tinggi dalam pelbagai vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan termasuk vitamin K.

    Sesetengah kajian mencadangkan bahawa miso juga boleh mengurangkan risiko kanser, obesiti dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh membantu menormalkan tahap kolesterol anda.

    Pertimbangkan untuk mengambil probiotik daripada sumber makanan di atas sebelum mencuba untuk mengambil makanan tambahan atau suplemen yang dijual di pasaran. Selain lebih murah, ia juga dijamin akan memberi kesan positif kepada kesihatan seluruh tubuh badan. – RELEVAN

    featured kefir kimchi miso probiotic probiotik tempe yogurt
    Artikel Terkini

    Jangan biar ‘overthinking’ ragut bahagia dalam hidup

    July 3, 2025

    Pelajar jangan pinggirkan sastera

    July 2, 2025

    Senarai barang, perkhidmatan dikenakan dan dikecualikan Cukai SST 2025

    July 1, 2025

    Mahu gaji lumayan tapi tidak mahu kerja susah

    June 30, 2025

    Mahu bekerja dalam bidang AI? Ini 6 kerjaya yang perlu anda tahu

    June 27, 2025
    Ikuti Kami di Media Sosial
    • Facebook
    • Twitter

    Langgan Informasi

    Langgan untuk mendapatkan informasi terkini dari kami.

    Facebook Twitter
    • Halaman Utama
    • Kesihatan
    • Kewangan
    • Pendidikan
    • Kerjaya
    • Hubungi Kami
    Copyright © 2025 Media Mulia Sdn Bhd 201801030285 (1292311-H). All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.