SEBELUM ini Relevan kongsikan kepentingan magnesium kepada kesihatan keseluruhan kita. Baik dari segi fizikal dan mental
Magnesium terlibat dalam beratus-ratus tindak balas kimia dalam badan dan membantu kita mengekalkan kesihatan yang baik, tetapi ramai orang tidak mencapai Nilai Harian (DV) sebanyak 420 miligram (mg) magnesium.
Namun usah risau, kita boleh memenuhi keperluan harian dengan mudah dengan mengambil pemakanan yang tinggi kandungan magnesium.
Sehubungan itu, berikut tujuh makanan sihat yang tinggi kandungan magnesium seperti disarankan di healthline.
- Coklat gelap
Coklat gelap sangat kaya dengan magnesium, dengan 65 miligram (mg) dalam hidangan atau 28 gram (g) iaitu kira-kira 15 peratus (%) daripada DV.
Coklat gelap juga mengandungi zat besi, tembaga dan mangan yang tinggi serta mengandungi serat prebiotik yang boleh membantu memberi makan bakteria berfaedah dalam usus.
Lebih-lebih lagi, ia sarat dengan antioksidan yang bermanfaat. Ini adalah nutrien yang meneutralkan radikal bebas iaitu molekul berbahaya yang boleh merosakkan sel anda dan membawa kepada penyakit.
Coklat gelap juga amat bermanfaat untuk kesihatan jantung kerana ia mengandungi flavanol iaitu sebatian antioksidan yang kuat yang menghalang kolesterol LDL (buruk) daripada teroksida dan melekat pada sel yang melapisi arteri anda.
Pilih produk yang mengandungi sekurang-kurangnya 70% pepejal koko. Peratusan yang lebih tinggi adalah lebih baik.
- Avokado
Satu avokado sederhana membekalkan 58mg magnesium iaitu 14% daripada DV.
Avokado juga tinggi dengan kalium, vitamin B dan vitamin K. Selain itu, tidak seperti kebanyakan buah-buahan, ia tinggi lemak terutamanya lemak tidak tepu yang menyihatkan jantung.
Kebanyakan karbohidrat dalam avokado berasal daripada serat, menjadikannya sangat rendah karbohidrat.
Kajian telah menunjukkan bahawa makan avokado boleh mengurangkan keradangan, meningkatkan tahap kolesterol dan meningkatkan rasa kenyang selepas makan.
- Tauhu
Tauhu adalah makanan ruji dalam diet vegetarian kerana kandungan proteinnya yang tinggi.
Dalam satu hidangan 100g mengandungi 35 mg magnesium iaitu 8% daripada DV.
Di samping itu, dalam satu hidangan juga menyediakan 10g protein, kalsium, zat besi, mangan dan selenium yang baik.
Beberapa kajian juga mencadangkan bahawa makan tauhu dan produk soya lain boleh melindungi sel-sel yang melapisi arteri dan mungkin dikaitkan dengan penurunan risiko kanser perut.
- Bijirin penuh
Bijirin termasuk gandum, oat dan barli, serta pseudoceral seperti soba dan quinoa.
Bijirin penuh adalah sumber yang sangat baik untuk banyak nutrien, termasuk magnesium.
Antara bijirin penuh termasuklah gandum, oat, barli dan pseudoceral seperti soba dan quinoa.
Satu hidangan soba (168g) yang dimasak mengandungi 86mg magnesium iaitu 20% daripada DV.
Bijirin penuh juga tinggi dengan vitamin B, selenium, mangan dan serat.
- Lemak ikan
Banyak jenis ikan mengandungi magnesium yang tinggi seperti salmon, makarel dan halibut.
Dalam 100g hidangan salmon masak mengandungi 30mg magnesium iaitu 7% daripada DV.
Ia juga menyediakan 22g protein berkualiti tinggi yang mengagumkan.
Pengambilan ikan berlemak yang tinggi telah dikaitkan dengan penurunan risiko beberapa keadaan kronik, termasuk penyakit jantung.
- Pisang
Pisang adalah antara buah-buahan yang paling popular di dunia.
Ia terkenal dengan kandungan kalium yang tinggi yang boleh menurunkan tekanan darah dan dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit jantung.
Selain itu, pisang juga kaya dengan magnesium iaitu 37mg magnesium dalam satu biji pisang bersaiz besar ( 9% daripada DV).
Selain itu, pisang membekalkan vitamin C, vitamin B6, mangan dan serat.
- Sayur-sayuran berdaun
Sayuran berdaun sangat berkhasiat dan sarat dengan magnesium.
Sayuran berdaun dengan sejumlah besar magnesium termasuk kangkung, bayam, lobak dan sawi.
Sebagai contoh, satu hidangan bayam (180g) yang dimasak mempunyai 158mg magnesium atau 37% daripada DV.
Di samping itu, sayur-sayuran berdaun seperti bayam juga merupakan sumber yang sangat baik untuk beberapa nutrien, termasuk zat besi, mangan, vitamin A, C dan K.
Sayuran berdaun juga mengandungi banyak sebatian tumbuhan yang bermanfaat yang membantu melindungi sel daripada rosak dan boleh mengurangkan risiko kanser.
– RELEVAN